2017. január 23., hétfő

Üvegfestés- Lélekfestés - Lélekterápia- Ahogy eddig még sosem írtam az üvegfestésről...

Korábban már írtam arról, hogyan lettem üvegfestő-kézműves. Most viszont arról szeretnék írni, hogy mit ad nekem az üvegfestés, lélekfestés? 

Számomra az üvegfestés lélekfestés, azaz lélekterápia. Az üvegfestés út önmagamhoz, az önismeret egy olyan útja, amely segít a belső harmónia megtalálásában, megélésében, rendezi a lelket, segít a tisztulásban. Az alkotás értékes időtöltés, amely az ember személyes fejlődését szolgálja.Az üvegfestés lehetőséget ad a kreatív erők megélésére, a teremtő erők működtetésére. Ez a lelki feltöltődés olyan formája, ami örömet ad, sikerélményt és segít a megújulásban is. Hiszen aki egyszer elkezdi és rákap az ízére...komolyan mondom, hogy függőséget okoz, nem lehet abbahagyni :) Ami nem is baj, mert minden olyan tevékenység, amit az ember szeretettel, szenvedéllyel csinál fiatalon tartja a lelkét. Akit már valaha elragadott az alkotás flow (áramlat) élménye, az tudja miről beszélek.




A kontúrozás először általában nehezen megy. Nagyon nagy figyelmet, koncentrációt igényel. Éppen ezért itt rögtön eldől, hogy ez embernek sikerül -e valóban a jelenben átadni magát az alkotásnak. Ha közben máshol jár az esze, elkalandozik a figyelme, akkor általában rögtön elrontja a vonalakat. A kezdők általában ezt mondják: hogy lehet egyszerre ennyi mindent jól csinálni? Ugyanis a vonalakon kívül, amiket követni szeretnénk egyszerre kell figyelni a kontúr tubus nyomásának az erősségére, a vonal meghúzásának a tempójára és a helyes kontúrozásra, ami nem a vonalon történik, hanem a levegőben. Ja és közben még jöhetnek a tubusból esetlegesen "beszáradt kis gombócok", vagy éppen buborékok. De nem kell megijedni, mert lehet javítani :)

A kontúrozás tehát megtanítja nekünk a türelmet, kitartást, koncentrációt, a figyelmünk irányítását. Természetesen az önelfogadást is, hiszen mi történik akkor, ha véletlenül elrontunk valamit a vonalon - " az úton"? Bosszankodhatunk, idegeskedhetünk, csapkodhatunk (akkor még nehezebb lesz)  vagy pedig türelmesen elfogadjuk, hogy ez az élet velejárója, hogy az ember néha hibázhat, és a hibáiból tanulva mehet tovább az úton.

A formarajzok, amelyek egy meghatározott rendet követve harmonikus képet adnak éppen a harmóniához segíthetik az embert. Amikor az ember végigkontúroz egy mandala motívumot, eggyé válik a mintával. Nekem sokszor olyan érzésem van, mint amikor egy labirintus útján végighaladnék. Amikor megtalálom a középpontot, az egy megnyugtató és nagyon felemelő érzés számomra. C. G. Jung szerint a mandalák a lélekben lévő ősi rend lenyomatai. A mandalák kikontúrozása nyugalmat ad, rendezi a kaotikus lelkiállapotot. 


 És ezután következik igazán a csoda: elkezdjük színekkel megtölteni a kikontúrozott részeket. Egyik kedvenc idézetemet írom most le a színekről:

 A szín élet. Színek nélkül halott lenne a világ.”, „ A szín ősi lényege álomszerű csengés, muzsikává varázsolódott fény. Abban a szempillantásban, mihelyt gondolkodni kezdek a színről, mihelyt fogalmakat alkotok, tételeket állítok fel róla, illata már elillan, már csak a testét tartom a kezemben.”                              Johaness Itten 

A fenti idézetben a legjobban megragadó számomra, hogy a színeknek illata van. Szerintem nemcsak illata és gyönyörű árnyalatai, amiket látunk,hanem a színeknek hangja is van. Az üvegfestés lehetőséget ad arra, hogy az ember meghallja a színek hangját és megérezze a színek illatát. Miközben festek sokszor van olyan érzésem, hogy a színek súgják meg nekem, hogy melyik szín mellé melyiket fessem. Csodálatos érzés a színekkel ilyen közeli kapcsolatba kerülni. 

Az üveg alapvetően egy kemény, hideg felület, ami pontosan tükröz bennünket ill. azt, amit csinálunk vele. Átlátszó anyagként minden tisztán látszik a felületén. "Aki a víz tükrébe pillant, először saját képmását látja. Aki elmegy saját magához, az kiteszi magát annak, hogy találkozik önmagával. A tükör nem hízeleg, híven mutatja azt az arcot, amelyet a világnak soha nem mutatunk. (...) Ám a tükör a maszk mögé lát." C. G. Jung

 Óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. Éppen ezért precizitásra tanít, továbbá türelemre is.
A fentiekben igyekeztem bemutatni azt, hogy az üvegfestés lélektani hatásait, úgy, ahogy én tapasztalom, amióta nap mint nap a kezembe veszem és festem ezt a csodálatos anyagot. 



Ha Te is szeretnéd megtanulni az üvegfestés alapjait, szeretettel várlak az egynapos tanfolyamomon 2019. április 7-én Budapesten! Bővebb információért kattints ide!

Érdeklődésedet, jelentkezésedet várom szeretettel:)

Gabi 
gabi@gabiglassart.com
06 309 167 618 
 




                                                                                                                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése